FBIM Transactions
Urednik
Zoran Čekerevac
Ukoliko želite da recenzirate ili da komentarišete neki od najavljenih članaka, molimo vas da prvo iskopirate naziv članka i da potom kliknete ovde.
U sledećem broju


U sledećem broju, između ostalog objavljujemo:
(Da biste pročitali apstrakt rada kliknite naslov rada)

 1. Kamil Boc, Zdenek Dvorak i Zoran Čekerevac
  BEZBEDNOST INFORMACIONIH I KOMUNIKACIONIH TEHNOLOGIJA

  Da biste pročitali ovaj članak pre zvaničnog objavljivanja u časopisu kliknite ovde

 2. Boris Bursać
  POREKLO ISLAMSKE DRŽAVE

  Da biste pročitali ovaj članak pre zvaničnog objavljivanja u časopisu kliknite ovde

 3. Boris Bursać
  TERORISTIČKE ORANIZACIJE U SIRIJI

  Da biste pročitali ovaj članak pre zvaničnog objavljivanja u časopisu kliknite ovde
BEZBEDNOST INFORMACIONIH I KOMUNIKACIONIH TEHNOLOGIJA

Kamil Boc
Zdenek Dvorak
Zoran Čekerevac


Rad prihvaćen: 21.11.2018.

Rezime
Sa razvojem kompjuterizacije, informacione i komunikacione tehnologije (IKT) naglo prodiru u sve oblasti ljudskog života. Stanje sigurnosti informacija i sigurnosti informacionih sistema je na relativno niskom nivou. Pretnje i rizici u vezi sa IKT po značaju i težini mogućih posledica najčešće su usmereni ka državnom nivou, nešto manje ka bankama, osiguravajućim kompanijama, marketinškim i drugim kompanijama koje poseduju veće količine ličnih podataka korisnika. Međutim, napadima su izložena i mala preduzeća i vrlo često i pojedinci. Autori u radu analiziraju pravno okruženje Slovačke Republike. Posle uvodnih razmatranja, u radu se analizira zakonska regulativa Evropske Unije i, posebno, Republike Slovačke. Akcenat je stavljen na bezbednosne standarde informacionih sistema Republike Slovačke. U nastavku su prikazane tehničke norme od značaja za bezbednost informacionih i komunikacionih tehnologija. Autori su se u radu bavili dugoročnim pitanjima bezbednosti i širenja dobre prakse u zaštiti imovine, informacionih i komunikacionih sistema. Cilj ovog članka je predstavljanje standardnih sigurnosnih i informacionih sistema Evropske unije. Na osnovu izvršenih istraživanja, autori ukazuju na to da cilj akademskog okruženja treba da bude neprekidno pronalaženje rešenja novih i novih izazova koji se svakodnevno javljaju. Jedan od veoma teških zadataka je prenošenje ovog novog znanja u zakonski okvir i tehničke standarde.

Ključne reči:
bezbednost, sigurnost, informacione i komunikacione tehnologije, standardi, norme, Slovačka

Kliknite ovde za povratak na vrh stranicePOREKLO ISLAMSKE DRŽAVE

Boris Bursać

Rad prihvaćen: 21.11.2018.

Rezime
Terorizam kakav danas poznajemo nikako nije nova tvorevina već se on krije u društvenoj zajednici u obliku taktike, strategije, doktrine, metode i sredstva oko kojih samo treba da se postigne konsenzus da bi izašao na svetlost dana. Dok terorizam neki vide kao zločin drugi ga opisuju kao svetu dužnost, i dokle god postoje ove dve zavađene strane terorizma će biti. Teroristi su danas obučeniji i opremljeniji samim tim i neuhvatljiviji kao nikad do sad, to je dovelo da se ovaj fenomen brzo proširi i zahvati celu planetu. Apsolutno ovoj rasprostranjenosti doprinosi i neadekvatna i pre svega nejedinstvena terminološka određenost terorizma kao pojma. Iako se svetska javnost slaže oko toga da je terorizam svetsko zlo a terorističke organizacije okarakterisane su kao zločinačke, globalni centri moći koriste ovu konfuziju a terorizam koriste radi postizanja sopstvenih interesa. Tako da se sedište terorističkih aktivnosti u skladu sa tim interesima danas stacioniralo na Bliskom istoku a u mnoštvu terorističkih organizacija jedna se istakla kao vodeća i na svom razvojnom putu prerasla je u nešto što danas nazivamo Islamska država.

Ključne reči:
terorizam, Ansar al Islam, salafizam, vehabizam, Islamska država

Kliknite ovde za povratak na vrh straniceTERORISTIČKE ORANIZACIJE U SIRIJI

Boris Bursać

Rad prihvaćen: 27.11.2018.

Rezime
Poslednjih sto godina Sirija je bila sinonim za turbulentna dešavanja, politička previranja ratove, tako da možemo reći da nije iznenađujući sled događaja koji je zadesio Siriju. Sukob koji je počeo u vidu demonstracija 2011. godine odnosno, u vidu svojevrsnog konflikta vlasti i opozicije prerastao je u oružani sukob sa više od 200.000 mrtvih i 10.000.000 raseljenih. Usled ovakvog haosa iz „pandorine kutije“ izletele su islamističke terorističke organizacije iza kojih ostaju beda i siromaštvo, nezaposlenost, politički haos, destabilizacija, nasilje, masakri, borba bilo kad i svuda u svakom gradu, selu, zaseoku, dakle stanje opšteg rasula gde se konfliktima ne nazire kraj. Sve je počelo takozvanim „Arapskim prolećem“ u Tunisu, da bi se kasnije proširilo na Egipat, Libiju, Bahrein, Siriju, Jemen, Alžir, ponovo Irak, Jordan, Maroko, Oman i još nekoliko država gde su sukobi bili manjeg intenziteta. Cilj ovog rada je ideja da se pruže potrebna znanja proistekla iz opsežne analize, pre svega ideoloških, politikoloških, socioloških gledišta odnosno stanovišta terorističkih organizacija sa prostora Sirije i da se na najbolji način u pravom smislu omogući razumevanje njihovih delatnosti i njihovog velikog uticaja na razvoj terorizma u celini.

Ključne reči:
terorizam, Al Nusra, Al Šam, Liva al Tavhid, Liva al Hak, Sirijski islamski front

Kliknite ovde za povratak na vrh straniceMESTE NGO i FBIM Transactions podržavaju timski rad i posebno međunarodnu naučnu saradnju.

Zato smo posebno spremni da publikujemo radove timova sastavljenih od autora iz dve ili više balkanskih zemalja.

To switch to English, click the icon

To switch to English, click the icon